Leren parfumeren 1/2

Parfum, een van de meest gekochte en verkochte geschenkartikelen.  Het aanbod lijkt elk jaar uitgebreider te worden.

De knapste, meest gekende sterren prijzen luxueuze parfums aan, in prachtige commercials die ons een beetje laten wegdromen. Maar hoe kies je en hoe test je nu een parfum? Welke concentratie houdt het langst? Deze en veel meer vragen worden beantwoord in deze blog.

Enkele feiten op een rijtje:

Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen (verkregen uit etherische olie of andere geurende plantenextracten) in een oplosmiddel.
Dierlijke geurstoffen worden vrijwel niet meer gebruikt.

Meestal is het oplosmiddel alcohol, maar parfums op basis van oliën zijn in opkomst. (Cfr. Body Spray Lucca, Lauren, Louise). Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen.

Het woord 'parfum' is afgeleid van het Latijnse woord 'perfumare', wat 'oproken' betekent en verwijst naar de traditionele methode om 'geur' te verspreiden in de Oudheid.

Parfumeurs hebben een vijfde zintuig nodig om een geslaagde geur te creëren. Wereldwijd bestaan er zo’n 800 verschillende natuurlijke grondstoffen en 2000 synthetische moleculen die in parfums gebruikt kunnen worden. Een goede parfumeur kan 1500 verschillende elementen onderscheiden.

Parfum: een lange geurrijke geschiedenis:

De Oude Egyptenaren

egypt

De kunst van het vervaardigen van parfums begon – voor zover bekend – in het oude Mesopotamië en Egypte.

De erfenis van de eerste bekende ‘parfum maker’ is terug te vinden op een kleitablet uit het tweede millennium voor Christus. Deze persoon destilleerde (*) bloemen, olie en kalmoes (een moerasplant) met elkaar en maakte er parfum van.

De Egyptenaren geloofden dat parfums een beschermende functie hadden. Zo zouden zoete geuren het kwaad afweren en sterke geuren de zintuigen van de overledenen opwekken. Bij het mummificeren werden vele parfums en zalfjes gebruikt om de ontbinding tegen te gaan.

 

(*) Destillatie is een techniek om door middel van verdamping twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden, gebaseerd op het verschil in kookpunt van deze stoffen.

De Griekse en Romeinse parfumcultuur

De Grieken waren de eerste die parfum gebruikten voor de dagelijkse verzorging. Zo gebruikten ze de parfum in bad of om hun lichaam mee in te smeren. De Grieken begonnen ook met het verhandelen van parfum. Vooral de veroveringstochten van Alexander de Grote en de parfumproductie op het eiland Rhodos hebben bijgedragen aan internationale verspreiding van het parfum. De Romeinen geloofden dat parfum geneeskrachtig was.

De geneeskrachtige pomander

De gedachte dat parfum geneeskrachtig was bleef in de Middeleeuwen van toepassing. Zo werd parfum gebruikt om ziekten als de pest te bestrijden en ontstond de pomander. Dit was een klein metalen bolletje aan een ketting, waar kruiden en parfum in werden gedaan. Men geloofde dat dit ziekte tegenging.

Water van Keulen

Pas in de veertiende eeuw ontstond parfum in een glazen flesje. De inhoud bestond vaak uit een combinatie van olie en alcohol. Rond 1750 werd de  Eau de Cologne (vandaag nog steeds gekend onder de naam “4711”) uitgevonden.

Keulen

De Franse parfumcultuur

De Westerse parfumcultuur beleefde pas aan het hof van Lodewijk de XIV een grote opleving en werd hierna snel onderdeel van de Europese hofcultuur. Het hof van Lodewijk XV kreeg zelfs de bijnaam ‘het geparfumeerde hof’ te zijn, vanwege de geuren die elke dag op de huid, de kleren en meubels werden gesprenkeld. De legende gaat dat deze koning zich nooit in zijn leven heeft gewassen.

Opkomst moderne parfumindustrie

Door de Industriële Revolutie werd het mogelijk parfum op grote schaal te produceren. Het gebruik werd zowel bij mannen als vrouwen populair. Er verschenen parfums, die specifiek een mannelijke doelgroep voor ogen hadden. Aanvankelijk werd het mannelijke gebruik geassocieerd met decadentie, frivoliteit en vrouwelijkheid, maar uiteindelijk won het ook bij de mannen aan populariteit.

'What do I wear in bed? Why, Chanel No.5 of course’

Pas toen na de Tweede Wereldoorlog de modehuizen zich ermee gingen bemoeien, werd de parfum echt een modeaccessoire voor vele uiteenlopende doelgroepen. De geur Chanel No. 5 is een voorbeeld van de iconische status die een parfum in dit moderne tijdperk kan hebben. 

chanel

De verschillende geurfamilies

Intussen zijn er duizenden geuren op de markt. Een parfum kiezen wordt er dus niet makkelijker op.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de typen geuren die er zijn, maakte de “Société Française des Parfumeurs” een onderverdeling in zeven geurfamilies. Deze geurfamilies zorgen ervoor dat je makkelijker kunt kiezen voor een geur die bij je past. Het is een makkelijk beginpunt. Als je een bepaalde geur uit een familie lekker vindt, is de kans groot dat andere parfums uit die familie je ook aanspreken. (En let op: elke geurfamilie kan nog eens opgesplitst worden in 3 tot wel 9 subcategorieën)

Hesperidèe (citrus)

Citrusgeuren zijn tijdloos. Bij deze groep horen verschillende vruchten: citroen, limoen, mandarijn, bergamot, sinaasappel of grapefruit. Deze citrus ingrediënten worden vaak gecombineerd met aromatische en bloemige noten. De mannen geur Umano van Rivella Cosmetics behoort tot deze olfactieve familie.

Florale (bloemig)

Dit is één van de grootste geurfamilies. Het merendeel van de parfums in België zijn (deels) bloemig. Deze familie bevat vele geuren met verschillende bloemen. Al deze bloemen hebben hun eigen geur. Denk aan viooltjes, rozen of jasmijn en ylang ylang. De volgende aromatische producten van Rivella Cosmetics zitten in deze familie. Dames geuren Louise, Lucca en Lauren en voor de heren Cosmo.

Ambrée (oriëntaals)

Deze geurfamilie bestaat uit warme en sensuele geuren. Ingrediënten als musk, vanille, kaneel, kruiden en balsem zorgen voor een verleidelijke en intense geur. De familie wordt vaak gecombineerd met exotische bloemen en kruidige noten.

Boisée (houtachtig)

De geuren uit deze familie zijn vaak erg warm. Ze doen je denken aan de geuren van het bos, hout en mos. Dit wordt soms gecombineerd met een lichte bloemengeur. Je kan hierbij denken aan warm sandelhout of juist meer aan droger en scherper cederhout.

Cuir (leer)

Deze geurfamilie heeft veel verschillende elementen. Dit kan bloemig zijn of juist meer rokerig. Bij deze familie kun je denken aan de geur van honing, tabak, hout en rook.

Fougère (varen)

Dit zijn vaak meer de mannelijke geuren. Het is een fantasiegeur. De hoofdingrediënten die je hier voornamelijk ruikt zijn lavendel, bergamot en eikenmos.

Chypre

Deze geurfamilie is benoemd naar parfumeur François Coty. In 1917 creëerde hij de geur ‘Chypre’, vernoemd naar het eiland Cyprus. Deze frisse geuren bestaan vaak uit een mix van eikenmos, bergamot en patchouli. Dit wordt aangevuld met een bloemige geur.

Nu kun je in volle kennis jouw keuze maken!

Leren parfumeren  1/2