Een gezond kleurtje het hele jaar door

In België is februari één van die maanden dat alles kan: sneeuw, storm of een zalig eerste lentezonnetje.  Ons lichaam snakt letterlijk naar die broodnodige Vitamine D en ons humeur kan alleen maar deugd hebben van dagen die langer en lichter worden.

Vroeger werden de donkere maanden vaak overbrugd door bezoekjes aan een zonnecentrum.  De zon en de zonnebank zijn beiden even ongezond als je het overmatig en/of onveilig doet.  Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico op het krijgen van de meest kwaadaardige vorm van huidkanker (nl. melanoom) vergroot.  Mensen die onder de leeftijd van 35 jaar de zonnebank bezoeken hebben een verhoogde kans op een melanoom.

En wie stiekem hoopt dat de zonnebank zal voorzien in de nodige Vitamine D komt bedrogen uit.  In de zonnebank zit voornamelijk UVA-straling en maar een klein beetje UVB.  Voor het aanmaken van Vitamine D heb je voornamelijk UVB stralen nodig.  Die zitten gewoon in de natuurlijke zon.  Een kwartiertje per dag in de buitenlucht is al voldoende om je Vitamine D op peil te houden.

Hoe werkt “bruinen zonder zon”?

In de jaren ’90 werd openbaar gemaakt hoe ongezond langdurig en onbeschermd zonnen of het regelmatig gebruik van de zonnebank is.  Een zelfbruiner is dan een gezond alternatief.

De eerste zelfbruiners waren eenvoudige huis-, tuin- en keukenmiddeltjes.  Zoals bijvoorbeeld het insmeren van de benen met sterke thee voor wie geen zin meer had in panty’s.  Die thee werd dan met een doekje of watje aangebracht op de benen.  Strepen gegarandeerd en een groot drama als het gaat regenen.

Daarna werden er veel varianten ontwikkeld door de verschillende cosmetica bedrijven, heel vaak worden daarvoor verschillende soorten van koolhydraten gebruikt die op natuurlijke wijze verkregen worden uit kastanjes, suikerbieten of suikerriet, of op synthetische wijze uit koolzaad en maïs.  

Wanneer deze koolhydraten (suikers) in aanraking komen met de huid, wordt een bruine verkleuring bekomen. Dit is een reactie met de aminozuren op de buitenste laag van de huid.  

 

Voor de Rivella Self Tanning lotion gebruiken we fruitzuren (fructose = een huideigen ingrediënt), dit heeft de eigenschap dat eens het in contact komt met de aminozuren van onze huid, het een natuurlijk bruiningsproces op gang brengt.  Je kunt het zien als een appel die je doormidden snijdt en even laat liggen, door de oxidatie zal deze bruin worden.  Er wordt dus geen kleurstof of verf gebruikt.  En omdat iedere huid anders is (een andere pigmentatie heeft), zal iedereen zijn eigen bruine teint bekomen, net als in de zon.  Gelukkig zijn we van nature niet oranje, dus de vrees om oranje ‘uit te slaan’ is bij de Self Tanning Lotion van Rivella Cosmetics gelukkig ongegrond.

 

Voor elk wat wils

Tegenwoordig zijn zelfbruiners verkrijgbaar is alle mogelijke texturen: crème, lotion en olie (ook in spray vorm), mousse, emulsies, druppels (die je kan vermengen met bodycrème of de dagcrème), doekjes en ga zo maar door.

Er bestaan ook voedingssupplementen die je aan een gezonde teint helpen en/of die ervoor zorgen dat het kleurtje langer blijft.

Welke textuur van zelfbruiner je ook verkiest, het is belangrijk dat je strepen, oneffenheden en een te felle (oranje) kleur vermijdt.  Kies daarom voor een merk waarvan je de kwaliteit kent en probeer het product op een klein stukje van de huid alvorens het aan te schaffen.

 

Tips voor een goede voorbereiding:

Een goede voorbereiding kan het verschil maken tussen een mooi resultaat of een niet egale ramp.  Met de onderstaande tips voor de perfecte zelfbruiner voorbereiding kun je jouw zelfbruiner gemakkelijk aanbrengen en heb je de juiste basis voor een prachtig bruin resultaat.

  1. Test de zelfbruiner uit op een klein stukje van de huid en dat liefst zo’n 48 uur op voorhand. Op die manier kan je beoordelen of de kleur naar wens is en of jouw huid niet reageert op het product.
  2. Wax jouw huid 24 uur voor of scheer 12 uur voor het aanbrengen van de zelfbruiner. Breng de zelfbruiner niet aan op een rode of geïrriteerde huid, maar geef de huid de kans te herstellen voordat je de zelfbruiner aanbrengt.
  3. Als je toch van plan bent de natuur een handje te helpen, waarom dan maar half werk doen? Een goede peeling doet wonderen voor jouw huid. Het verwijderen van dode huidcellen zal je helpen tegen oneffenheden en geeft een egaal effect. (cfr. Facial & Body Peeling)
  4. Jouw huid goed hydrateren is een must. Vooral de drogere plaatsen zoals knieën, ellebogen en hielen. Een droge huid neemt namelijk meer vloeistof op waardoor je op die plaats een donkerder effect bekomt.  Het kan een tip zijn om deze drogere plaatsen na het aanbrengen van de zelfbruiner kort af te deppen met een vochtig washandje.
  5. Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing op het product en vraag advies aan jouw consulente.
  6. Om het product aan te brengen zijn er nu eventueel tanning handschoenen op de markt. Gebruik je toch jouw handen, was ze dan regelmatig tijdens het aanbrengen en vooral ook nadien, zodat jouw handpalmen niet verkleuren.
  7. Ga niet douchen en maak geen gebruik van zeep, olie, lotion, parfum of deodorant op de dag zelf (na het aanbrengen). Dit kan een barrière vormen op jouw huid en ervoor zorgen dat de zelfbruiner zich niet goed ontwikkelt waardoor strepen en vlekken kunnen ontstaan.
  8. Vanaf de dag na het aanbrengen, is het belangrijk de huid goed gehydrateerd te houden, zodat je lang van jouw kleurtje kan genieten.
    (cfr Body Lotion Creme, Cool Aftersun Repair Lotion, BioSerum cremes)

 

Hoe lang blijft de zelfbruiner zitten? 

Gemiddeld blijft een zelfbruiner 2 tot 10 dagen zitten, afhankelijk van de regeneratie van jouw huid, de frequentie van douchen, baden, zwemmen en het gebruik van scrubs of peelings.

In de zon !?

Wanneer je jezelf blootstelt aan de zon vervangt een zelfbruiner jouw zonneproducten niet!  Het blijft dus aangewezen om bij blootstelling aan de zon op regelmatige tijdstippen jouw gebruikelijke zonneproduct aan te brengen.
(cfr. Sun Protect Emulsion SPF 20/SPF30, Sun Protect Reflection SPF 30)

Een gezond kleurtje het hele jaar door