Weg met die vervelende puistjes!

De jaarlijkse examen periode zorgt bij veel tieners voor extra stress, onvoldoende slaap en een minder regelmatige en/of gezonde voeding. Allemaal triggers om last te krijgen van een glimmende huid, puistjes, mee-eters en nog erger “acné”.  Hoe een vette huid ontstaat en wat je er aan kan doen lees je in deze blog.

 Wat is dat eigenlijk “een vette huid?

Een vette huid ontstaat doordat de talgklieren in de huid teveel talg produceren.

Talg wordt uitgescheiden door de talgkliertjes die in het oppervlak van de huid zitten. Deze kliertjes zijn meestal verbonden met haarzakjes. Talg wordt vaak gemengd met lipiden uit huidcellen en zweet uit de haarzakjes. De zakjes vullen zichzelf dan op waardoor de talg naar het oppervlak van jouw huid wordt geduwd.

De huid heeft talg nodig om soepel te blijven en bovendien biedt talg een beschermlaag tussen de huid en de buitenwereld. Bij een droge huid maken de talgklieren niet voldoende talg aan, waardoor deze trekkerig aanvoelt en kan gaan schilferen. Bij een vette huid produceren de talgklieren zodanig veel talg dat het talg als een glimmend laagje op de huid komt te liggen. Deze overproductie van talg is al zichtbaar twee uur na de reiniging in de ochtend. Naast de overmatige talgproductie is een vette huid te herkennen aan grove poriën, voornamelijk op het voorhoofd, de neus en de kin. Deze kunnen verstopt raken en er kunnen talgbultjes, acné en mee-eters ontstaan.

Wie heeft er last van?

Sommige mensen hebben van nature een vette huid. Door de invloed van hormonen, kunnen tieners tijdens hun puberteit serieus last hebben van puisten en acné, tijdens de zwangerschap kan dit ook voorkomen. 25% van de  volwassen mannen krijgt te maken met de problemen van een vette huid, vooral door het dagelijks scheren.

Oorzaken van een vette huid:

 Hormonen

De talgproductie wordt gereguleerd door de hormonen in het lichaam. Dit betekent dat wanneer het hormoongehalte stijgt of daalt de talgproductie van de huid aangetast kan worden. Vooral de mannelijke hormonen (androgenen), die zowel bij vrouwen als mannen voorkomen, stimuleren de talgklieren om meer talg aan te maken. Vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) gaan de productie hiervan juist tegen. Daarom hebben puberende jongens meer last van een onzuivere huid dan meisjes. Het is niet zozeer de hoeveelheid hormonen die bepaalt of je puistjes krijgt, maar wel het gebrek aan evenwicht tussen de hormonen onderling en de verhoogde gevoeligheid van de talgkliertjes. Dit verklaart waarom je vooral tijdens de pubertijd, maar ook tijdens een zwangerschap last kan hebben van puistjes. 

Stress

Ook de stresshormonen testosteron en cortisol verhogen de talgproductie. Daarom zal jouw huid sneller puistjes vertonen als je een stressvolle periode doormaakt.

Sommige make-up en verzorgingsproducten

Ook make up van slechte kwaliteit en/of het gebruik van te vette of te uitdrogende verzorgingsproducten kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van acné. Veel mensen gaan er van uit dat wanneer hun huid blinkt ze meteen moeten overschakelen naar uitdrogende, agressieve en/of ontvettende producten. Dit is echter een complete misvatting. Het is net door het gebruik van ontvettende producten dat er meer en meer talg geproduceerd wordt, waardoor het probleem tijdelijk opgelost lijkt, maar de huid uiteindelijk vetter en vetter wordt.

Het is daarom belangrijk dat er bij twijfel over het huidtype advies gevraagd wordt aan iemand met ervaring.

Onvoldoende of verkeerde reiniging van de huid

Ook wanneer je geen make-up draagt, is het dagelijks reinigen van de huid een absolute must! Wanneer de huid onvoldoende of niet op de juiste manier gereinigd wordt, raken de poriën verstopt. Dit leidt onherroepelijk tot ontstekingen, puistjes en mee-eters.

Het gebruik van bepaalde medicijnen en sommige geneesmiddelen tegen epilepsie, kalmeringsmiddelen en cortisone crèmes kunnen een onzuivere huid veroorzaken of nog verergeren.

 Uitknijpen ja of nee?

 Het uitknijpen van een puistje is eigenlijk nooit een goed idee. Vaak maak je alleen maar erger. Door te krabben, hard duwen en knijpen kan de huid beschadigen. Hierdoor kunnen bacteriën en vuil gemakkelijker binnendringen en kan het probleem alleen maar groter worden. Ook kan het zijn dat je de bacteriën in de talgklier door het knijpen verder verspreid in de huid waardoor het probleem zich alleen maar verder verspreidt.

Andere gevolgen van het uitknijpen van puistjes zijn het ontstaan van littekens en soms ook pigmentvlekken. Deze pigmentvlekken worden irritatiepigment genoemd en komen vaker voor bij de donkere huid.

 

Weg puistjes actieplan

1. Kies voor milde, natuurlijke producten

Om de verhoogde talgproductie tegen te gaan, is het belangrijk om lichte producten te gebruiken die de huid niet afsluiten of te veel voeden. Kies daarom voor milde verzorgingsproducten met een lichte basis. Een matterend en zuiverend masker hoort steevast in de verzorgingsroutine van mensen die last hebben van puistjes en acné.  Ook een ontstekingsremmende stick mag niet ontbreken.

(Cfr. BioSerum Light Creme, BioSerum Sebumat Creme, Derma Repair Complex, BioSerum Sebumat Mask, Purity Stick)

 

 

2. Reinigen 2 x per dag

Een goede reiniging is cruciaal bij de verzorging van jouw gezicht. Niet iedereen maakt hier graag tijd voor, maar toch is een dagelijks reinigingsritueel voor het aanbrengen van de dag- of nachtverzorging de moeite waard. Reinigers bestaan in veel texturen, alles hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en huidtype. Mensen met een vettere huid kiezen vaak voor een mousse of schuim.  Spoel de reiniger goed af met lauwwarm water en dep jouw gezicht voorzichtig droog (hard wrijven stimuleert de talgproductie).

Opgelet geen complete reiniging zonder tonic!

Als extra verzorging bij puistjes en mee-eters kun je een verzachtende tonic gebruiken die de stofwisseling in de huid in balans brengt, de ph waarde van de huid neutraliseert en talgvorming reguleert. (Cfr. Jojoba Wash, Mousse Aloë Vera, Tonic Papaya)

 

 

3. Scrubben, mag dat?

 

Scrubben met een zachte, natuurlijke peeling met een fijne korrel is sterk aan te raden om de dode en doffe huidcellen te verwijderen. Hierdoor kan de huid beter ademen, dringen de producten beter in en blijft de huid langer jong en stralend. Bij acné en puistjes moet je goed opletten met “mechanische” scrubs. Het schrapen van agressieve, grove korrels kan de huidbarrière beschadigen, met net een verhoogde talgproductie tot resultaat. Bovendien kan je de puistjes “kapot” krabben waardoor ontstekingen zich sneller verder verspreiden.

Dagelijks exfoliëren met een tonic zoals de Tonic Papaya van Rivella Cosmetics is een perfect alternatief, ook het (2) wekelijkse gebruik van de 2-in-1 Facial en Body peeling kan helpen gezien dit een fijne, natuurlijke korrel bevat.

4. Wees extra voorzichtig in de zon

Vaak lijkt het erop dat blootstelling aan zonlicht puistjes doet verminderen, maar dit is slechts tijdelijk. UV-stralen stimuleren de talgproductie, waardoor de symptomen gaan verergeren. Geniet daarom met mate van de zon. Let er ook op dat je geen al te rijke zonneproducten gebruikt, die de huid zouden “overvoeden”.

 5. Rust

Stresshormonen kunnen een belangrijke uitlokker zijn van puistjes of een onrustig huidbeeld. Veel tieners ervaren dit tijdens de examenperiode. Voldoende rust en ontspanning zijn dus erg belangrijk.

 6. Eet je mooi!

Melkproducten en suikers staan in verband met opstoten van acné. Dit komt door het feit dat ze een invloed uitoefenen op het hormoonstelsel van ons lichaam. Melk bevat hormoonachtige stoffen, suikers stimuleren de androgene hormonen die op hun beurt de talgproductie bevorderen. Het verminderen van de suikerinname en het vervangen van zuivel door plantaardige alternatieven kan je al een heel eind op weg helpen.

Bij een onzuivere huid is het vooral belangrijk om te zorgen voor voldoende vitamine A (te vinden in o.a. zalm, wortelen en spinazie), zink (kalkoen, amandelen en tarwekiemen), vitamine C (citrusvruchten, papaja’s en tomaten), vitamine E (zoete aardappelen, noten en olijfolie), selenium ( tarwekiemen, vette vis en bruine rijst) en omega-3 vetzuren (zalm, lijnzaadolie en zonnebloemzaden).

Ook voldoende water drinken (1,5 à 2 liter per dag) hoort bij een evenwichtig voedingspatroon. Geen tijd voor een uitgebreide, gezonde maaltijd? Vervang of vul je maaltijd aan met een vitamine shake. (Cfr. B4 Meal Switch en/of Wellness Shake)

 

Het Rivella Team wenst alle studenten heel veel succes toe met de examens!

Weg met die vervelende puistjes!