Water in verzorgingsproducten

Wist je dat zelfs het water (Aqua) dat producenten in hun verzorgingsproducten gebruiken niet altijd vergelijkbaar is? 

Eerst gaan we de functie van AQUA in verzorgingsproducten even uitleggen.  Ondanks wat veel mensen denken, heeft de aqua in een verzorgingsproduct geen hydraterende functie. Denk maar eens aan hoe jouw vingers of voeten eruit zien na een lang relaxerend bad.  De Aqua in verzorgingsproducten zal dus juist vocht onttrekken aan de huid. En toch heeft de Aqua een belangrijke functie, het dient namelijk als oplosmiddel voor de andere actieve ingrediënten en het zal er ook voor zorgen dat het product en bijgevolg de grondstoffen zich gemakkelijk laten verspreiden op de huid.  Het zorgt daarenboven ook voor lichte dunnere textuur, wat aangenaam gebruiken is. En tenslotte gezien water “huideigen” is en als dusdanig herkent wordt door het lichaam, kan er in principe niemand allergisch aan zijn, wat uiteraard een bijkomend voordeel is.

Natuurlijk mag het gezicht niet enkel met kraantjeswater gereinigd worden, dit werkt immers niet.  De huid zal juist trekkerig aanvoelen doordat het een deshydraterende werking heeft en de huid wordt van water alleen niet proper. Ook als je geen enkele vorm van make-up draagt, moet het gezicht, hals en decolté elke dag een goede reiniging krijgen, kijk maar eens hoe vuil een wasdraad kan worden door gewoon onderhevig te zijn aan de “buitenlucht”.  Make-up, maar ook vuil en vetten (talg) kunnen helaas niet oplossen in water.  Probeer het zelf maar eens, doe wat olijfolie of kokosvet in een schoteltje met water, de beide grondstoffen gaan geen enkele interactie op elkaar hebben (olie of vetten blijven boven drijven), maar mits toevoeging van een beetje afwasmiddel zullen de beide met elkaar vermengen.

Dit is hetzelfde voor de reiniging van de huid, uiteraard niet met afwasmiddel, maar dankzij een milde reiniger eventueel samen met water vermengd, zal jouw huid wel goed gereinigd worden, wat een goede basis vormt voor de verdere verzorging.

Wat zijn nu de verschillen in AQUA die gebruikt kunnen worden in cosmetica?  De producenten gebruiken geen kraantjeswater, maar wel een water dat gezuiverd wordt.  Maw de verontreinigingen en het ijzer worden uit het water gehaald om de werking van de andere ingrediënten niet te verstoren.  De mate waarin het water “zuiver” is, zal een invloed hebben op de kostprijs, want hoe zuiverder hoe duurder, echter het zal vooral een invloed hebben op de hoeveelheid bewaarmiddelen die vervolgens dienen worden toegevoegd.  Waterige texturen zijn immers een omgeving waar bacterien ontzettend graag vertoeven en groeien, het zijn de bacterien die ervoor zorgen dat iets (te) snel bederfd.

Het overgrote deel van de producenten gebruikt dan ook gedemineraliseerd water, of kortweg demiwater, dit is gefilterd water waarbij de negatieve ionen uit het zout worden verwijderd.  Deze vorm van water is bijgevolg mooi en helder, maar het is verre van volledig puur.  Bij dergelijke verzorgingsproducten zullen dan ook nog redelijk wat bewaarmiddelen dienen worden toegevoegd.  Heel vaak worden dan ook nog eens parabenen als bewaarmiddelen gebruikt, wat natuurlijk op lange termijn ook niet helemaal gezond is voor de huid.

Samen met een aantal bekende merken (vb. Avène en Vichy) gaan we bij Rivella Cosmetics een pak verder, we gebruiken immers zeer sterk gezuiverd, gedestilleerd, gedeïnoniseerd en gefilterd bronwater in overeenstemming met de microbiologische normen.   Het is een langdradig proces om tot 100% zuiver water te komen, maar gezien dit water met een neutrale pH waarde zonder enige vorm van mineralen, virussen, bacteriën, gifstoffen, zware metalen, of andere storende elementen ervoor zorgt dat we met een kleine hoeveelheid aan natuurlijke bewaarmiddelen kunnen produceren, is dit het allemaal zeker waard.  Dit is hetzelfde water wat ook in de medische sector wordt gebruikt, daar spreken ze van steriel water.

Kortom water is dus niet altijd gewoon water...  Het is zoveel meer! 

Water in verzorgingsproducten